Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over verlichting? Kies een categorie en vind je antwoord!

Veiligheid rondom verlichting

 1. Moet ik een verwijderingsbijdrage betalen als ik een lamp aanschaf?

  Als consument hoef je sinds 2013 geen verwijderingsbijdrage meer te betalen. Wel zit er een recyclingbijdrage in de prijs inbegrepen. Dit is bedoeld om de kosten voor inzameling en recycling te betalen. Het exacte bedrag staat niet apart vermeld op de factuur.

  Meer lezen? Check de website van De Rijksoverheid.

Algemene vragen over verlichting

 1. Is er een led lamp die dezelfde warme kleur geeft als een gloeilamp?

  Jazeker! Ga opzoek naar led lampen met een kleurtemperatuur van rond de 2200k. Deze kleurtemperatuur lijkt op de warme kleur van een gedimde gloeilamp. Sfeervol en gezellig. Tip: kijk eens naar de Filament Gold lijn van GP.

 2. Hoe weet ik welke kleurtemperatuur ik nodig heb?

  De kleurtemperatuur (Kelvin) is de warmte van het licht. Het heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt maar of het licht er warm of koud uit ziet.  

  Zeer warm wit licht: <2700K
  Lampen die boven de 2700K komen geven een zeer warme kleur, te vergelijken met de gloeilamp van vroeger. Deze kleur verlichting zie je vaak in restaurants, slaapkamers en woonkamers. 

  Warm wit licht: 2700 – 3300K
  De warm witte kleur is nuttig om warme witte accenten te realiseren in kamers met een neutrale of koel witte basisverlichting. Het geeft een gezellige en comfortabele sfeer. Warm wit licht wordt vaak gebruikt in huis- en hotelkamers. 

  Koel wit: 3300 – 5300K
  Lampen met een kleurtemperatuur tussen de 3300 en 5300K noemen we ook wel koel witte verlichting. Koel wit is perfect voor ruimtes die om goed zicht vragen. Denk hierbij aan supermarkten of op kantoor. 

  Daglicht: >5300K
  Tenslotte bestaat er ook nog een daglichtkleur die wordt aanbevolen voor ruimtes met specifieke taken. Dit omdat de kleurtemperatuur de concentratie en prestaties verbetert. Daglicht biedt het grootste contrast tussen alle kleuren en zorgt voor een hoge kleurwaarde. Je ziet lampen met deze kleurtemperatuur vaak terugkomen in ziekenhuizen, scholen en laboratoria. 

 3. Wat is led filament?
  Led filament is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van led verlichting en wordt door velen gezien als het ideale alternatief voor de gloeilamp. Led filament lampen zijn populair omdat het licht vrijwel niet te onderscheiden is van een gloeilamp, maar de lampen toch de zuinigheid en duurzaamheid van led verlichting hebben. Bovendien zien led filament lampen er uniek uit. Ze hebben een vintage, retro-achtige uitstraling.
 4. Wat betekent led?
  Led is een afkorting die staat voor light emitting diode oftewel lichtgevende diodes. Led lampen bevatten geen gloeidraad en werken ze niet zoals fluorescentielampen of TL lampen. Een led is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is dus een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt. De lichtkleur hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Een led is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt.
 5. Hoe reken ik watt om naar lumen?

  Lumen is de eenheid van de lichtstroom en geeft de totale lichthoeveelheid aan die een lichtbron uitstraalt. Het wattage geeft de hoeveelheid energieverbruik aan van een lamp. Lampen worden steeds energiezuiniger waardoor het wattage bij het aantal lumen steeds lager wordt. Om bijvoorbeeld een gloeilamp te vervangen voor een led lamp dient de hoeveelheid lumen vergeleken te worden. In de tabel hieronder vergelijk je watt eenvoudig met lumen.  

  Gloeilamp

  Led lamp

  Halogeenlamp

  wattage

  25W

  4W

  18W

  lumen 

  220 lm 

  300 lm 

  220 lm 

  wattage

  40W

  6W

  28W

  lumen 

  415 lm 

  500 lm 

  370 lm 

  wattage

  60W

  10W

  42W

  lumen 

  710 lm 

  810 lm 

  625 lm 

  wattage

  75W

  12W

  53W

  lumen 

  930 lm 

  1055 lm 

  853 lm 

 6. Mijn led lamp is dimbaar maar blijft knipperen. Hoe kan dat?
  Niet alle dimmers zijn geschikt voor led lampen. Oudere dimmers zijn vaak ingesteld op hogere wattages dan dat jouw led lamp verbruikt. Een voorbeeld: stel je led lamp verbruikt tussen de 2 en 15 watt en de dimmer heeft een bereik van 20 tot 200w. Dan kan de dimmer het lage wattage niet onder controle krijgen en gaan de lampen knipperen.
 7. Mijn lampen dimmen niet goed, hoe kan dat?
  Dat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt het probleem veroorzaakt door een dimmer die niet geschikt is om een bepaald soort lampen te dimmen. Het kan ook komen doordat de lampen die je aan hebt geschaft niet dimbaar zijn. Check dus altijd even de productomschrijving of productspecificaties.

Recyclen en verwerken van verlichting

 1. Bevatten led lampen zware metalen zoals kwik?
  Nee, led lampen bevatten geen zware metalen zoals kwik of gevaarlijke chemicaliën. Je kunt oude lampen zonder gevaar inleveren bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Oude spaarlampen bevatten wel kleine sporen kwik, pas dus goed op bij het vervangen van je oude lampen.
 2. Mijn led lamp is kapot, mag deze in de grijze kliko?

  Nee, het is belangrijk voor het milieu dat led lampen goed worden verwerkt. Je kunt kapotte of oude lampen inleveren bij de daarvoor bedoelde inleverpunten of bij winkels waar led verlichting wordt verkocht. Die winkels zijn namelijk verplicht om jouw lamp in te nemen. Vanuit hier worden kapotte of oude lampen gerecycled tot nieuwe producten. Meer informatie? Dan kun je terecht op de websites van Lightrec en WeCycle.